SKYDDA DITT KORT MOT BEDRÄGERIER

I takt med att vi går mot ett allt mer kontantlöst samhälle som ersätts av olika typer av betalkort så ökar också risken för att få sitt kort hackat. Vi har nog alla läst om skräckscenarion där bedragare har länsat folk kontokort, tagit sig in på deras internetbank och länsat sparkontot.  Denna typ av brottslighet har tyvärr ökat blixtsnabbt de senaste åren och visar inga tecken på att avta. Man skulle kunna säga att denna typ av brott har ersatt de tidigare rånen och stölderna. Det är helt enkelt mer lönsamt att vara en bedragare på nätet.

Kontokortet är bedragarens favorit

Kontokortsbedrägerierna har funnits lika länge som det har funnits kontokort. Bedragaren kan här göra en kopia av ditt kort, där de sedan kan ta ut pengar ur en automat eller handla varor. Eftersom det endast är numret  och några ytterligare uppgifter som behövs för att handla på nätet, så krävs det inte ens en fysisk kopia.

Skimming är en annan typ av bedrägeri för att fånga upp folks kortuppgifter. Då monteras en utrustning upp på bankomater eller bensinstationen, som sedan kopierar alla uppgifter på de kort som passeras. I vissa fall sätts även en liten kamera upp, för att även snappa upp din pinkod. Därefter kan kortuppgifterna lägga sin på tomma kort, för köp på nätet eller säljas vidare.

Hur du kan skydda ditt kort

Det finns en del saker man kan göra för att skydda och undvika att få sitt kort kapat. Ett knep är att skydda sin CVV kod, som finns på baksidan av ditt kort. Dessa siffror är inte inpräntade i kortet utan bara tryckta, oftast i svart. Detta är en säkerhetskod som du måste uppge för att kunna handla på internet, ingen kan betala enbart med ditt kortnummer. Det blir svårt att kunna betala med ett kort utan CVV eller pinkod och därför kan det vara idé att skrapa bort CVV koden om kortet skulle bli stulet. Mer om hur detta fungerar kan du läsa på http://kreditkort.me/cvv-kod.

För att undvika att bli skimmad gäller det att vara uppmärksam på springan i bankomaten eller kortläsaren innan man sätter in kortet. Kolla även så att det inte sitter något som liknar en kamera ovanför knappsatsen där du skriver in din kod. Du kan också skydda koden genom att hålla för handen medan du skriver in koden. Tack vare de tekniska åtgärderna som har satts in i Sverige så har skimmingen minskats drastiskt, men det gäller ändå att vara uppmärksam.

För att undvika att råka ut för att bli skimmrad

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *