MOBILTELEFONEN SOM BLEV EN AVANCERAD DATOR MED OPERATIVSYSTEM

Ett bra tag var mobiltelefonen och ”operativsystemet” i den väldigt annorlunda. Alla tillverkare hade sina egna system och det fanns inget centralt som idag. Det var kanske det som behövdes för att det skulle bli bra? För att det skulle slå internationellt med ”smarta” telefoner. Innan dagens touchskärmar och mängder med gigabyte i minne så fanns inte mycket att hämta mer än att de var avancerade. Man kunde i bästa fall få in sin e-post i den och eventuellt gå ut på nätet, eller ”wappa” som det hette då. Då fanns det tjänster som var utformade för telefoner med wap.

Men idag, ja nu finns det i allas händer och man spelar Candy Crush, actionspel, nätcasino med spelautomater online kommunicerar via internetmeddelanden osv. Oavsett vart vi befinner oss så är mobiltelefonen med oss. Det är främst två stora aktörer som kör sitt operativsystem över olika enheter.

Apples iOS

Apple var först ut med att skapa en ”smartphone” för den vanlige konsumenten. Som vi skrev fanns det redan telefoner som skulle vara ”smarta” men då var produkterna riktade till företag. Apple förutsåg framtiden, eller de skapade den med iPhone generation 1 som kom ut 2007. Sedan dess har företaget lanserat en ny telefon varje år och alla kör operativsystemet iOS. Även Apples iPad kör samma system och på så sätt kan utvecklare skapa appar som passar Apples alla enheter. Att deras enheter kör samma system har väldigt många fördelar.

iOS är exklusivt för Apples produkter och inga andra företag får köra det på sina produkter. Det är ett stängt operativsystem. Apple lägger till nya funktioner och släpper uppdaterade versioner av iOS med jämna mellanrum. Uppdateringar till iOS är gratis att hämta för alla modeller som har stöd för dem. Begränsningar ligger i modellerna. När Apple vill fasa ut gamla produkter så sluta man att godkänna dem för större uppdateringar av iOS.

Googles Android

Google släppte ett öppet operativsystem 2007, samma år som Apple släppte iPhone men redan 2005 köpte Google upp företaget som hade utvecklat operativsystemet. Så Google och Apple var tidigt ute när det kom till operativsystem för mobiltelefoner.

Eftersom det är ett öppet operativsystem så får nästan vilken tillverkare som helst använda det i sin produkt. Android är ett operativsystem som är baserat på Linux och Google arbetar väldigt hårt med att hela tiden förbättra operativsystemet.

Android används idag på mängder med produkter. Det finns i mobiltelefoner, surfplattor, mediaspelare, smarta klockor och till och med bilar. Det är en av de stora fördelarna med Android, nästa alla kan skapa produkter som drivs med operativsystemet.

Att koden är fri och inte uppdateras från en fast källa kan också vara en nackdel. iOS från Apple utvecklas bara av Apple och när en uppdatering skickas ut får alla enheter tillgång till den. Med Android däremot är det annorlunda, där måste företaget som tillverkar produkten anpassa sin variant av Android som sitter i telefonen. På en produkt kan man få vänta ett par veckor på en uppdatering och på en annan över ett år, så stor skillnad är det.

Det finns dock ett undantag och det är för Googles Nexus-modeller, dessa får uppdateringar direkt från Google och ska vara en typ av ”utvecklarmodell”.