MEDIACENTER – VILKEN HÅRDVARA SKA JAG INVESTERA I? VAD SKA JAG KÖPA?

Idag är det populärt att spela upp media på en enhet tillsammans med ett dedikerat operativsystem som agerar mediacenter.

Spela upp dina videofilmer på tv:n

Genom att koppla ett mediacenter till din tv så kan du spela upp dina videofilmer som du har på hårddisken utan att behöva koppla in din vanliga dator. Det kan vara en liten dator som står bredvid din tv, den är kanske inkopplad med HDMI och du styr den med en fjärrkontroll. Du samlar alla dina filmer på denna lilla enhet och behöver därför inte strula med din egen dator varje gång det ska tittas på film. Det kan också kallas för en mediaspelare. Denna typ av maskin går att köpa färdig med allt klart men många väljer att köpa hårdvaran separat för att sedan installera ett populärt mediacenter.

Populär hårdvara att använda till mediacenter

Köpa lösa delar

Den kraftfullaste lösningen är att bygga ihop en egen dator genom att köpa lösa delar. Det finns små moderkort och lådor att bygga in allt i. För ett par tusen kronor får man en mediaspelare som räcker i många år framöver. En sådan maskin kan även klara av att göra andra saker än att bara spela upp film. Den kan säkerligen klara av att strömma film från Netflix utan problem, agera Torrent-server osv. Nackdelen är då priset, man kommer upp i en hög summa om man väljer att bygga den själv, en maskin som är framtidssäker.

Raspberry Pi

Budgetalternativet i kategori hårdvara är väldigt prisvärt. Du kan få en billig och bra mediaspelare för omkring 300-400 kr. Då rekommenderar vi att du köper en Raspberry Pi, det är en minidator som är helt fläktlös och klarar att spela upp 1080p utan problem. Det är en enkortsdator som behöver kompletteras med en laddkabel (microusb), SD-minneskort och en HDMI-kabel. Det bästa med dessa tillbehör är att man har oftast ett par liggandes där hemma. Då är det en billig lösning rakt igenom.

Raspberry Pi har även många andra fördelar. Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna om man ska hitta på projekt där en Raspberry Pi kan användas.
Den är lite begränsad på grund av sin formfaktor och vill man ha en mediaspelare som klara lite mer så kan vi rekommendera nedanstående produkt. Den kostar mer men är du kräsen så ska du köpa den.

https://www.raspberrypi.org/ – Går också att köpa på diverse datorbutiker på nätet i Sverige.

CuBox-i

CuBox-ifrån Solid Run är snäppet vassare än Raspberry Pi men den är lika smidig och tar ingen plats vid tv:n. Den kostar från 700 kr upp till 1400 kr beroende på konfiguration. Men den är då fyra gånger bättre än en Raspberry Pi. Har du 1000 kr mer i din budget och vill ha en liten och smidig mediaspelare så är CuBox-i den produkt som du ska köpa.
http://solid-run.com/freescale-imx6-family/cubox-i/

Vilket operativsystem till mediaspelaren?

Till din nya mediaspelare kan du välja på flera olika alternativ. Du kan läsa mer om dessa på sidan som handlar om dedikerade operativsystem för mediaspelare som Raspberry Pi, CuBox-i eller en maskin som du har byggt själv.