LINUX – GRATIS OPERATIVSYSTEM FÖR ALLA

Linux är det operativsystem som är helt gratis, det kostar ingenting att installera det på sin dator. Upphovsmännen bakom de olika utgåvorna gör detta helt ideellt eller så drivs utvecklingen av fonder eller andra investerare. Det finns kanske hundratals olika distributioner av Linuxsystem men alla har en gemensam nämnare, och det är att det är gratis för användaren. Men vi ska ta er tillbaka till hur det en gång började, hemma i rummet hos en 22 årig finlandssvensk.

Födelsen av Linux

1991 hade den då 22 årige Linus Torvalds köpt en Intelbaserad IBM PC. Han hade utvecklat ett intresse för datorer redan som 12 åring och nu kunde han gå vidare med sitt intresse om hur man byggde operativsystem. Linus var inte först ut med att ta fram ett fritt alternativ. GNU-projektet hade börjat redan på 80-talet med att skapa verktyg och komponenter som skulle bilda ett helt gratis operativsystem. Samtidigt som Linus började att skapa ett eget operativsystem baserat på GNU med en egen kärna så ansåg själva GNU-projektet att det var dags för en allmän release. Dock blev det fördröjningar med släppet och Linus med sitt alternativ ”Linux” fick den mesta uppmärksamheten. Från början var det inte meningen att hans operativsystem skulle kallas för just ”Linux”. Linus Torvalds döpte den första utgåvan till ”Freax” men hans vän och administratör för filnedladdningen döpte i stället FTP-katalogen till ”Linux”.

Även om Linux är fritt att använda och modifiera så är det Linus Torvalds som äger själva varumärket och bestämmer vilka funktioner som ska läggas in i kärnan.

Men vad är en kärna?

Vi skriver att Torvalds tog fram en kärna med hjälp av verktygen och funktionerna i GNU-projektet, men vad är egentligen en kärna? Kort förklarat är kärnan det första som laddas upp i operativsystemet när en dator startas. Den håller koll på all hårdvara och kommunicerar med dessa, laddar in drivrutiner osv. Efter uppstart hjälper kärnan till att fördela resurser till alla olika program som körs på datorn.

Användningsområde

Kostnaden och effektiviteten är ett stort argument när det kommer till att använda Linux för att driva olika tjänster. Företag som tillhandahåller webservrar som hostar hemsidor åt företag och privatpersoner använder sig av datorer/servrar som kör avskalade versioner av Linux. Man behöver inga licenser för att köra operativsystemen och dessutom är de mycket resurssnåla. I stället för att lägga ner miljontals kronor på licenser från t.ex. Windows så kan man köra fria distributioner. Många privatpersoner använder också mer förfinade versioner av Linux på sina datorer som används i vardagen. Dagens Linuxsystem har anpassats väldigt mycket och kan nästan jämföras med Windows och andra kommersiella operativsystem. Man har lagt ner mycket tid på att göra Linux mer användarvänligt och enkelt. Ubuntu Linux är en av distributionerna som installeras utan problem och fungerar ”out of the box”. Det finns drivrutiner för nästintill all hårdvara som sitter i dagens datorer. I princip så ska det gå att ladda ner Ubuntu, bränna en CD-skiva eller kopiera över det till ett USB-minne och sedan installera samt starta upp.